Śniadanie, obiad lub kolacja... Coraz więcej interesów omawia się przy stoliku w restauracji.
Pamiętam pierwszy pobyt w Paryżu, kiedy to szczegóły umowy mój partner zaczął omawiać dopiero w drodze powrotnej z lunchu do biura. Wtedy myślałem, że to jakieś niedopatrzenie. Dziś wiem, że to taki francuski styl.
Element rozrywki, który pojawia w trakcie wspólnego spożywania posiłku pokazuje, że nie tylko doskonale orientujesz się w interesach, wiesz wszystko o swoich produktach i usługach, ale także znasz się na winach i wiesz jak się je rybę... Ba, wiesz nawet, kiedy możesz sobie pozwolić na subtelny żart :-)
Jeżeli czujesz się niepewnie w takim środowisku, możesz stworzyć wrażenie człowieka pozbawionego towarzyskiej ogłady i stracić zaufanie partnera biznesowego.
Oto kilka wskazówek jak ułatwić obydwu stronom kontakt podczas wspólnego posiłku w restauracji:
1. Rozważnie wybierz restaurację. Zapraszaj gości do lokali, które dobrze znasz i gdzie znają Ciebie. Nie ryzykuj miejsca, gdzie nigdy nie byłeś. Skąd wiesz czy jedzenie będzie dobre, a obsługa na poziomie?
2. Odwiedzaj miejsca, których atmosfera sprzyja rozmowom o interesach. W najmodniejszej restauracji może być tłoczno i głośno, a kelnerzy trochę zmęczeni. W takim miejscu możesz nie słyszeć własnych myśli, a co dopiero prowadzić rozmowę o interesach. Jeśli jednak miejsce spotkania jest istotne, zawsze wybieraj takie, które jest dogodne dla Twojego gościa.
3. Zapraszaj klienta z odpowiednim wyprzedzeniem. Potwierdź przed spotkaniem czas i miejsce. Jeśli spotkacie się przy śniadaniu, zadzwoń dzień wcześniej. Nie ma nic bardziej kłopotliwego od pojawienia się w niewłaściwym miejscu o niewłaściwej porze.
4. Jasno powiedz, że to Ty zapraszasz i płacisz. Wystarczy powiedzieć: "Chciałbym pana/panią zaprosić na obiad w przyszłym tygodniu."
5. Powiedz kelnerowi - przed przyjściem gościa - kto płaci za posiłek. Jeżeli z jakichś powodów to się nie uda, weź rachunek tuż po położeniu go na stole. Pozostawienie go przez kilka sekund dłużej może spowodować małą konsternację.
6. Przyjdź wcześniej. Jeżeli ugrzęźniesz w ulicznym korku zadzwoń do restauracji i poproś o opiekę nad gościem - wskazanie stolika i podanie czegoś do picia.
7. Zaoferuj gościowi najlepsze miejsce przy stoliku. Widok na góry, morze lub niebo na pewno jest lepszy od drzwi do kuchni lub baru. Jeżeli nie ma ciekawej panoramy, wybierz najlepszy widok na restaurację.
8. Rozważny gospodarz potrafi doradzić podczas wyboru potraw. Proponując potrawy pokazujesz także gościowi jakim dysponujesz budżetem. Mówiąc o przystawkach i deserach sugerujesz też liczbę dań.
9. Rozmowa o interesach zazwyczaj nie zaczyna się przed zamówieniem jedzenia. W dzisiejszym zaganianym świecie dłuższe czekanie może drażnić niektórych ludzi. Jako gospodarz spotkania Ty decydujesz, kiedy najlepiej rozpocząć rozmowę o interesach.
Jeżeli potrafisz połączyć wzorowe maniery przy stole ze znakomitymi umiejętnościami biznesowymi, z całą pewnością zrobisz dobre wrażenie na kliencie i zawstydzisz konkurencję.
|